Värdera bostad online

Går du i tankarna att sälja din bostad kan du snabbt få reda på värdet genom att värdera din bostad online. Mäklare som erbjuder onlinevärdering kan ge ett ungefärligt pris på din bostad baserat på bland annat område och läge, byggår, kvadratmeter, antal rum, tillhörande byggnader och tomtstorlek. Vid värdering online får du ett uppskattat värde på din bostad utan långa väntetider. Att värdera bostad online för att få reda på vad ditt hus eller lägenhet är värd har många fördelar, det är såklart en viktig parameter när du ska sälja eller köpa en fastighet men också vid finansiering och lån, täckning av försäkring, vid rättsliga ärenden eller om du funderar på om renovering eller ombyggnationer kan öka eller minska värdet.

Värdera din bostad online hos en rutinerad mäklarfirma. Vid onlinevärdering är det svårt för mäklaren att ta hänsyn till flera olika parametrar, så som bostadens skick och eventuella slitage, planlösning, utsikt med mera. En rutinerad mäklare som sålt liknande bostäder tidigare och känner till ditt område kan med större sannolikhet värdera din bostad korrekt utifrån faktiskt marknadsvärde. Bostadsvärdering online förutsätter att du som fastighetsägare och eventuell säljare kan ge en objektiv beskrivning av din bostad där relevant information framkommer. Värdering online ger aldrig ett garanterat värde för din bostad utan är en generell prissättning utifrån det hus du beskriver. Värdet kan justeras både uppåt och nedåt vid en fysisk värdering.

Det finns företag som erbjuder möjlighet att värdera bostad kostnadsfritt online. Om du efter värderingen känner för att gå vidare med fysisk värdering eller försäljning blir du tilldelad en mäklare som kan hjälpa dig vidare. Att hitta rätt mäklare vid försäljning är viktigt, dels för att du ska få ut så mycket pengar som möjligt av försäljningen, dels för att du ska känna dig trygg under hela processen. Skulle du känna dig obekväm med den mäklaren du erbjuds via värderingsfirman kan du när som helst tacka nej eller byta mäklare.

Faktorer som spelar in vid värdering av bostad

Förutom tidigare nämnda faktorer så som område, bostadsyta och husets ålder finns andra parametrar som spelar roll för bostadens värde. Vid värdering av bostad tar man bland annat hänsyn till:

Är du nöjd med det uppskattade priset på din bostad och bestämmer dig för att sälja kan det vara en god idé att boka in ett möte med din bank. Där kan du få kloka råd gällande både försäljning och köp av ny bostad sett till dina ekonomiska förutsättningar. Till exempel kan förhöjd ränta göra det svårare att få det pris du önskar för din gamla bostad, men också försvåra ett nytt köp.

Kom ihåg att du aldrig behöver acceptera ett bud på din bostad om det inte stämmer överens med priset du tänkt dig. Om du vill sälja behöver du såklart vara realistisk i tanken, men du som säljare kan alltid tacka nej till bud eller byta mäklare om du inte känner dig nöjd.

Sammanfattningsvis kan du alltid använda en digital tjänst för att värdera din bostad oavsett om du funderar på att sälja, omförhandla dina lån eller bara vill veta vad din bostad kan vara värd. Värdering online är smidigt att använda då det är kostnadsfritt, ger snabbt och sparar tid då du slipper ta emot mäklaren hemma. Testa redan idag!

Värdera bostad online hos en av våra kunder