Bra content skapar intresse

Fotografering

Om din hemsida har ambition att organiskt ta positioner på Google, då behöver du unika bilder.
Vårt fotopaket erbjuder just detta.

Unikt content

Unikt innehåll på en hemsida är av högsta vikt. Det visar att du är engagerad och presentera din bild av hemsidan och produkterna eller tjänsterna du erbjuder.

SEO & bilder

Bilder och sökmotoroptimering går hand i hand. Genom att anpassa och skapa unikt innehåll kan Google uppskatta dina bilder.

Hur tar man bra bilder?

Det är inte så enkelt som man tror. Längre ner finns några viktiga punkter att tänka på när man fotar.

Webbyrån Gimlit tar unika bilder till din hemsida. Denna unika bild är över Uppsala domkyrka

Unika bilder gör skillnad

Inte nog med att vi gör snabba hemsidor, vi fotar också. Vi tycker det är väldigt viktigt med unikt innehåll på sina hemsidor. Därför erbjuder vi ett fotopaket man kan beställa i samband med hemsidan. På det sättet säkerställer vi att det finns unika bilder på hemsidan som kommer öka möjligheterna att ranka på Google.

Vikten av bra innehåll

För att fånga uppmärksamheten hos en besökare har man i snitt enbart tre sekunder på sig. En lockande bild eller video kan göra skillnaden på att de lämnar sidan eller är kvar. En mobiltelefon kan absolut göra jobbet idag men det går inte att jämföra med de bilder man tar med en riktig systemkamera och allt som kommer till. 

Content till en hemsida är av högsta vikt för att bli puttad mot toppen av Google. Vi har materialet och produkterna för att skapa högkvalitativt innehåll som hjälper hemsidan. Behöver ni miljöbilder, porträttfoton eller härliga videos i slow-motion så kan vi hjälpa er. Slå ihop det med vår SEO och prestandan våra hemsidor har så finns det goda möjligheter att synas på de produkter eller tjänster ni erbjuder. Läs vår guide om SEO!

Vi gillar innehåll – en guide om bildanvändning på hemsidor

En viktig aspekt att tänka på när man arbetar med bilder till sin hemsida är att välja rätt storlek och filformat. Det gör att bilderna kan laddas snabbt och ser bra ut. 

Man ska aldrig ladda upp en bild direkt från en kamera till en hemsida. Både mått och filstorlek kommer då bli för stort. Ta reda på hur bred bilden behöver vara för platsen på hemsidan den ska ligga på. Skala sedan om den till korrekt storlek. Det finns ingen som helst anledning till att använda en bild som är större än nödvändigt. 

Det finns program för att skala ner bilderna. Photoshop, Pixelmator eller Pixlr är exempel på bildredigeringsprogram som man hjälpa till.

Vilket filformat är bäst?

JPEG, eller JPG (samma sak) är det vanligaste formatet för bilder på webben och det format du bör använda så ofta det går. JPG komprimerar bilder på ett effektivt och bra sätt och består av många färger. Det fungerar också överallt. Om man behöver en frilagd bakgrund så använder man PNG. PNG används ofta till logotyper. 

Bildpublicering

Att välja bilder till hemsidan är svårt. En rekommendation är att använda bilder som är professionella och relevanta men även personliga. Personliga bilder som visar produkter är ett måste. Anställda i arbetsmiljö och kunder som använder tjänsterna eller tittar på produkter skapar intresse. Professionella bilder på hemsidan ger ett seriöst intryck av företaget. Relevanta bilder är ett måste på hemsidan. Lägg inte upp bilder eller innehåll som inte ger besökaren någonting. Det är en väldigt viktig tumregel. Placera bilder på ett smart sätt på hemsidan. En bra och lättupplevd struktur skapar ett behagligt helhetsintryck och håller besökaren kvar. Se till att skapa en enhetlighet på alla sidor på hemsidan.

Sökmotoroptimera bilderna på hemsidan

Det går att SEO-anpassa bilder och det är bra att göra det. Börja med att välja ett smart filnamn som berättar lite om bildens innehåll. Det är inte nödvändigt att sväva ut och vara överbeskrivande men rikta texten för att ge Google en fingervisning om vad allt handlar om. Det förbättrar möjligheterna att även synas i Googles bildsök.

Titlar och alt-text

Alt-texter och titlar är ännu ett bra sätt att berätta för sökmotorn vad bilden föreställer. Det ger också synskadade en uppfattning om vad bilden innehåller. Det är ofta väldigt enkelt att sätta både alt-texter och titlar på varje bild och det ska man ta tillvara på. Alt-texten visas bara i koden och syns inte hos besökarna.

Se till att använda unika bilder

Besökare märker omgående om man tagit bilder från en bildbank eller har eget unikt innehåll på sin hemsida. Använder man egna bilder uppskattar man ansträngningen och påvisar större förtroende och relevans för Google. 

Vårt fotopaket erbjuder unika bilder till hemsidan vilket gör att besökaren upplever företaget som mer kreativt och ger större trovärdighet utåt. Vill ni veta mer om vårt fotopaket är ni välkomna att kontakta oss.

Bilder & hemsida

Skapa unika bilder till hemsidan

Porträtt & miljöbilder gör skillnad

Webbyrån Gimlit i Uppsala ser till att den blixtsnabba nya hemsidan har unikt innehåll

Ge hemsidan rätt förutsättningar

Ta bra bilder för webben

Här kommer 4 snabba fototips

Komposition och motiv

Relevanta motiv som produkter, tjänster, personal och varumärke. Kompositionen bör vara enkel utan onödiga detaljer i bakgrunden

Exponeringen och färgerna

Om möjligt bör man använda manuella inställningar på kameran. På det viset kan man kontrollera ljus och färger som finns.

Tredjedelsregeln (rule of third)

Om man blir osäker på hur man ska placera objekt i kamerans bildruta kan man alltid gå till tredjedelsregeln. Den handlar om att viktiga objekt i bilden ska placeras längst med linjer i bildens tredjedelar.

Framkalla känslor

Glöm inte att försöka framkalla känslor hos betraktaren. Känslor som glädje, medlidande, förvåning eller trygghet är
känslor som kan få besökaren mer involverad i innehållet ni har på er hemsida. Fundera på vilka känslor ni vill förmedla?

Vill ni få fototips eller veta mer om hur vi arbetar med foto? Kontakta oss!

Webbyrån Gimlit har fotografering åt sina kunder för att säkerställa unikt innehåll på den snabba hemsidan

Analysera er hemsida

Fyll i uppgifterna i formuläret så kontaktar vi er med en rapport om er hemsida