Blixtsnabba

Hemsidor

Ingen gillar en krånglig och långsam hemsida.

hemsida från Gimlit garanterar dina besökare en behaglig upplevelse och hjälper dem att enkelt komma i kontakt med er.

Hemsidans prestanda påverkar
vart du hamnar på Google

Så enkelt är det kanske inte. Man behöver arbeta med flera parametrar än prestandan. Uppdaterat content, SEO och rubriker är några övriga. Dock är prestandan en väldigt viktig faktor. Besökare på en hemsida blir irriterade när en hemsida är långsam. Tar den lång tid att ladda lämnar man ofta sidan omgående. Google rankar långsamma hemsidor lägre i sökträffarna i sökresultatet så genom att prioritera en hemsidas prestanda och gör den snabb att ladda skapar man stora möjligheter att öka sidans ranking och exponering. Fler och fler använder smartphones med en långsam uppkoppling. Då blir det viktigt att sidans storlek (antalet bytes) är liten.

En bra riktlinje att följa är att hemsidan ska laddas in på under en sekund. Över 50% av besökaren lämnar en hemsida omgående om den tar mer än 3 sekunder att ladda. Man har alltså under 3 sekunder på sig att behålla besökaren.

För att öka den digitala närvaron jobbar webbyrån Gimlit med landningssidor åt sina kunder. Som självklart är mobilanpassade

På en hemsida behöver man alltid göra en avvägning mellan design och innehåll mot prestandan. Bilder, videos, ikoner, typsnitt och JavaScrips är alla saker som behöver finnas på en hemsida men också måste laddas in från en server. Varje gång hemsidan ropar till servern tar det lite tid. Det påverkar webbsidans laddningshastighet. Om en hemsida enbart har en vit bakgrund med svart standard typsnittstext kommer den ladda snabbt. En hemsida med många stora bilder och olika typer av typsnitt kommer ladda långsammare. När man tänker på det så behöver man redan i designfasen av en ny hemsida tänka på prestandan. Vi på Gimlit skapar väldigt snabba hemsidor med bra content och SEO.

Tekniska begränsningar kan också påverka prestandan. Exempel på sådana är att det kan finnas krav på att hemsidan ska stödja äldre webbläsare. Det kan dra ner betyget i prestandatesten. På Gimlits sida kan man snabbt och enkelt utföra ett prestanda-test. Få svar omgående på hemsidans laddhastighet. 

När man utför ett hastighetstest kan det vara intressant att titta på vissa parametrar:

  • Att sidans laddtid borde ligga under 1 sekund
  • En storlek på en hemsida bör ligga på runt 500kb till 1MB. Kom ihåg att det ofta är en avvägning mellan content och innehåll här. 
  • Antalet anrop till hemsidans ser

Hur snabb är din hemsida?

Skriv in din webbadress och få svar direkt!

Testa din hemsida

Bilder påverkar prestandan

Prestandan på en hemsida påverkas och fortsätter ändras efter att man har lanserat den. Exempelvis när man utvecklar sidan och när man ligger till nya sidor. Det vanligaste är att bilderna på hemsida trycker ner prestandan och riktlinjen är att en bild på webben inte får ha en filstorlek större än 50–100 kb. Det finns sätt man kan påverka storleken på:

Webbyrån Gimlit hjälper företag med hemsidan med unika bilder och unika texter
  1. Beskär bilder till korrekt storlek. På vissa webbplatser skalas de om automatiskt men det är inget man ska räkna med. Bilder är ofta den största mängden data som hemsidan måste ladda vid en sidvisning. Desto bredare och högre bild, desto mer data innehåller filen.
  2. Spara bilder i rätt format. När det handlar om fotografier så är JPEG, eller JPG (samma sak) det bästa formatet. Det går ofta att dra ner kvaliteten på en bild till 70-80% utan att en besökare ser någon skillnad alls. Grafik som innehåller få färger, exempelvis logotyper som PNG. Vektorgrafik sparas gärna som SVG men det är inte alla bildhanteringsprogram som kan exportera i SVG-format.
  3. För att minska bildens storlek kan man använda en bildkomprimerare. Bildkomprimerare är bra för de tar bort onödig bildinformation som sparas i bildhanteringsprogram. 
  4. Lägg inte för många stora bilder på samma sida. Istället kan man skapa mindre bilder tom kallas ”tumnaglar”. En HERO-bild på hemsidan behöver vara stor. En mindre bild som eventuellt länkar till en tjänst behöver inte ha samma storlek.

Vi arbetar ständigt med att upprätthålla en bra prestanda då vi anser att det är grundpelaren till att hemsida ska ta positioner och hamna i toppen på Google. 

Vill du läsa på ytterligare om hemsidors prestanda så kan du göra det här:
https://developers.google.com/speed

Vill du att vi ringer dig?

Skicka ett mejl så hör vi av oss direkt.